Menu Sluiten

Energie (is geld) besparen

Huub van Kookwinkel Oostendorp in Tiel wil graag zijn ervaringen delen over energiebesparing. Wellicht brengt je dit op ideeën.

Gezien de hoge energieprijzen wil ik je onze ervaringen met energiebesparing delen. We begonnen 8 jaar geleden met het vervangen van alle tl- en gasontladingslampen (spots) door led-verlichting. Daarmee kun je het verbruik halveren.

In de jaren daarna installeerden we voldoende zonnepanelen om het jaarverbruik te compenseren. Door de toegangsdeur weer te sluiten in plaats van open te laten staan, bespaarden we 2000 m3 per jaar.

We dachten hiermee goed te zitten, maar de invasie van Oekraïne maakte verdere besparing noodzakelijk. Een nieuwe ketel scheelde vrijwel niets, helaas. Een simpele afscheiding tussen de niet-gebruikte bovenruimte en de benedenruimte scheelde echter wel ongeveer 1000 m3.

Via een energieadviseur ontvingen wij onder andere een handig hulpmiddel, de P1 meter/EnergyWizard app, waarmee we direct het effect van nieuwe maatregelen konden zien. Een nieuwe regeling die de complexe regeling uit de jaren 90 verving, bespaarde veel.

De grote stap vooruit was het gedeeltelijk onderbreken van het verwarmingscircuit. Als er geen warmtevraag is bij een verwarmingselement, wordt de circulatie naar dat element onderbroken, waardoor je het circuit verkort. Totaal daalde het verbruik dit jaar met 30 à 40%.

Ten opzichte van 2016 is het gasverbruik met 70% gedaald en voor 2025 is er nog wel wat mogelijk, maar met een laag verbruik zijn verdere maatregelen minder efficiënt. Het gasverbruik is nu circa 4,5 m3 per jaar per vierkante meter winkeloppervlak en qua elektriciteit negatief. Ik heb de jaarcijfers erbij genomen en was echt verbaasd en blij verrast.

Via DOE-Rivierenland kun je in contact komen met een energieadviseur die kan helpen om je energierekening te verlagen. Ik zou het zeker doen!

Met vriendelijke groet,

Huub van Kookwinkel Oostendorp