Op 22 november werd DOE-Rivierenland officieel gelanceerd tijdens een bedrijfsbezoek van VNO-NCW Midden aan CB in Culemborg.
VNO-NCW Midden is een van de initiatiefnemers van DOE-Rivierenland, omdat ze constateerden dat particulieren wel goed werden geholpen met een energieloket, maar dat ondernemers zelf hun weg moesten vinden. “Als je een loket voor burgers maakt, zou je ook aan je ondernemers moeten denken,” aldus Tjerry Verhoeven, regiomanager Rivierenland bij VNO-NCW Midden. Een andere reden waarom er behoefte is aan een energieloket voor ondernemers is omdat ondernemers op dit moment zelf het verschil moeten kunnen herkennen tussen een betrouwbare leverancier en een ondeskundige, wat een onbegonnen taak is in de snel veranderende wereld van duurzame energie en energiebesparing.
Alexander van Setten is de programmamanager van DOE en heeft vele jaren ervaring als energieadviseur in de regio. Door krachten te bundelen en informatie en ervaringen te delen met andere regionale energieteams (Arnhem-Nijmegen en Achterhoek), is Alexander in staat ondernemers te helpen met diverse vraagstukken omtrent energie. “Er is meer mogelijk dan wat je als ondernemer vaak denkt” was de rode draad in de presentatie van Alexander. Hij gaf aan dat veel ondernemers denken dat ze niets kunnen doen als ze te maken hebben met netcongestie, of dat ze geen zonnepanelen kunnen installeren omdat ze het pand huren. Daarom doet hij een oproep aan alle ondernemers uit regio Rivierenland die iets willen doen met energiebesparing, opwekking, of verduurzaming om contact op te nemen met Alexander van Setten. Hij komt dan langs voor een kop koffie of thee, bekijkt de specifieke situatie en geeft advies over wat er mogelijk is, en bovenal, wat slim is om te doen in de specifieke situatie van de ondernemer.
Daarnaast helpt DOE-Rivierenland ook bij aankomende wetgeving, mogelijke subsidies, en gaat samen met de ondernemer plannen wat mogelijk is, besparen waar kan, opwekken wanneer gewenst, elektrificeren wanneer mogelijk, en monitoren om te perfectioneren. Al met al is DOE-Rivierenland op die manier het ultieme energieloket voor ondernemers in Rivierenland.
CB, voorheen bekend als het Centraal Boekenhuis in Culemborg, fungeerde als het platform voor de lancering van DOE-Rivierenland, en dit was niet zonder reden. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1871 is het een organisatie die in de kern altijd bezig is efficiënter te werken. Dit realiseren ze niet alleen door hun supermoderne, gasloze nieuwbouw, volledig gebouwd met duurzame bouwmaterialen en voorzien van 3.200 zonnepanelen, maar ook door hun herbruikbare dozen en het gezamenlijk recyclen van ongebruikte boeken