DOE helpt ondernemers bij het maken van de juiste keuzes van het verduurzamen van hun bedrijf en pand.
DOE is een centraal aanspreekpunt van en voor ondernemers. Het richt zich vooral op kleine tot middelgrote MKB-bedrijven.
Het team van DOE-Rivierenland is bijna op sterkte. We hebben een projectleider en drie ervaren energieadviseurs en een netwerk aan uitvoerende (installatie)bedrijven. Deze worden ondersteund door iemand in de backoffice, een CRM-systeem en ervaren communicatieadviseurs. De eerste ondernemersbijeenkomsten zijn achter de rug en de website doe-rivierenland.nl is online.
Voorlichtingscampagne per gemeente
De gemeente Buren heeft DOE een campagne opgezet om bedrijven te ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf(spand). Een onderdeel van de campagne is een kennissessie bij de gemeente waarvoor alle bedrijven zijn uitgenodigd. Op de kennissessie waren ruim 60 mensen aanwezig van 33 bedrijven. Met de ondernemers kijken we naar wat zij zélf kunnen doen. Daarnaast zijn de voordelen van een persoonlijk energieadviesgesprek benoemd. Dit heeft tot nu toe 18 energie-adviezen opgeleverd, waaraan de gemeente Buren financieel bijdraagt. Ook is ingegaan op de problemen met het verkrijgen van extra energie (dit noemen we netcongestie). De volgende stap is het opzetten en uitvoeren van campagnes bij de zeven andere gemeenten. De aanpak hiervan kan per gemeente verschillend zijn.
DOE-het-zelf pakket
DOE-Rivierenland introduceert een ‘DOE-het-zelf pakket’ om ondernemers te helpen. Met een ‘Top 10 DOE maar maatregelen’, waar je direct mee aan de slag kan. Je krijgt hierdoor zelf meer grip op je energieverbruik. Voor ondernemers die meer willen, kunnen informatie vinden op DEB.nl. Dit is een onafhankelijke en gratis digitale platform met alle maatregelen die gemiddeld 20 % rendement opleveren. Hier vind je praktische uitleg, links naar uitvoerders en een overzicht waarmee je zelf je planning kan maken. Bedrijven die meer dan 50.000kWh elektra en/of 25.000 m3 gas per jaar gebruiken, kunnen hiermee meteen voldoen aan de voor hen verplichte rapportage bij het RVO. Twee vliegen in een klap. Ondernemers die hier niet helemaal uitkomen, kunnen ook de hulp inschakelen van DOE. Zij kunnen een persoonlijk energie-advies op maat aanvragen.
Persoonlijk energie-advies op maat voor bedrijven
Voor een persoonlijk energie-advies is een format gemaakt speciaal voor MKB-ers. Dit is op basis van ervaringen, pilots en de gesprekken met de vertegenwoordigers van de acht deelgemeentes. Via DOE-Rivierenland kunnen deze persoonlijke energie-adviezen aangevraagd worden. De ondernemer krijgt helder welke maatregelen er zijn en wat het zou kunnen opbrengen. Per ondernemer, pand en investeringen is dit anders. Aan dit advies hangt een prijskaartje van ongeveer duizend euro. De gemeentes zien het maatschappelijke belang van dit advies in en willen graag financieel bijdragen. Per gemeente kan deze bijdrage variëren, maar ga uit van 50%.
Omgaan met netcongestie als bedrijf
Het energienetwerk zit vol. Als bedrijf heb je met Liander afspraken gemaakt hoeveel stroom je tegelijk kan gebruiken. Liander moet dit kunnen garanderen. Het elektriciteitsnet heeft nu niet genoeg transportcapaciteit om genoeg te kunnen leveren wanneer iedereen tegelijk de ‘stroomkraan’ helemaal open zet. Hier krijgen steeds meer ondernemers mee te maken. Ze kunnen niet uitbreiden, verhuizen, terugleveren of verder verduurzamen. Simpel uitgelegd, op het stroomnet staat file en we zullen andere manieren moeten vinden om toch verder te kunnen groeien, uitbreiden en te ondernemen. Liander werkt aan nieuwe en bredere wegen, maar dit gaat nog jaren duren.
Wat kun je als ondernemer doen om toch te groeien? Denk aan energiemanagement, het opwekken van wind- of zonne-energie en/of het opslaan hiervan. Er is veel mogelijk. DOE-Rivierenland helpt bedrijven hierbij en werkt nu een standaard aanpak uit voor individuele bedrijven. Als deze aanpak gereed is, gaat DOE met gemeentes om tafel of zij hier ook financieel aan willen bijdragen.
Omgaan met netcongestie als collectief
Niet alles kan individueel opgelost worden. In sommige gevallen is samenwerken noodzakelijk en zelfs gunstiger. Wetgeving laat nog weinig toe, maar in de loop van 2024 ontstaan er mogelijkheden. Bijvoorbeeld door samen een aansluiting te delen (een groepscontract) en het energieverbruik op elkaar af te stemmen. Hierdoor kun je samen slimmer omgaan met de transportcapaciteit van het netwerk. Ondernemers in een gebied moeten daarvoor met elkaar als ‘energiegemeenschap’ een decentraal energienetwerk vormen. Wat houdt dit in? Samen (groene) energie opwekken. Hier zelf gebruik van maken en onderling energie verhandelen en eventueel opwekken en opslaan van (groene) elektriciteit. Dit doe je bijvoorbeeld als bedrijventerrein. DOE is nu bezig met een projectplan voor een bedrijventerrein om dit gezamenlijk met gemeenten, ondernemers en ondernemersvereniging aan te pakken. DOE werkt samen met partners om bedrijventerreinen te helpen dit door te rekenen en te realiseren.
Heb je vragen? Neem contact op!