Menu Sluiten

Energiehub Medel in Tiel

Bedrijvenpark Medel in Tiel krijgt de eerste volledig zelfvoorzienende energiehub van Nederland.

Deze hub zal wel een netaansluiting hebben, maar mag geen stroom afnemen of terugleveren, waardoor de elektriciteitsmeter op nul blijft.

Dit is een primeur voor Medel, waar Rituals een nieuw distributiecentrum bouwt. Het bedrijvenpark mag uitbreiden met lokale energieproductie en -opslag, wat extra belasting op het elektriciteitsnet voorkomt. Deze innovatie is mogelijk door samenwerking tussen Industrieschap Medel, toekomstige gebruikers, Joulz, en netbeheerder Liander.

De zelfvoorzienende energiehub is gekozen om leveringszekerheid te garanderen. Een analyse van de energiebehoefte van de bedrijven leidde tot een lagere verwachte vraag dan oorspronkelijk gedacht.

Na zes jaar voorbereiding kan de uitbreiding van Medel eindelijk beginnen. Wethouder Dave Verbeek benadrukt dat een betrouwbare stroomvoorziening cruciaal is voor de aantrekkelijkheid van Medel. Deze oplossing voor netcongestie stimuleert ook duurzamer ondernemen.

Joulz, die eerder een vergelijkbare oplossing voor Schiphol Trade Park ontwikkelde, leverde een belangrijke bijdrage aan de kennis voor deze hub. Bij Medel II mag echter geen stroom van het net worden afgenomen of teruggeleverd. De samenwerking maakt lokale opwekking, opslag en uitwisseling van energie mogelijk, met toekomstplannen voor groene waterstofproductie en laadpunten voor elektrische voertuigen.

Deze innovatieve aanpak kan andere Nederlandse bedrijventerreinen inspireren om zonder netbelasting in hun energiebehoefte te voorzien.

Website bedrijventerrein Medel Tiel