Voor ondernemers op Medel Kellen HIER ALLES NOG VERANDEREN!!!!!!
We werken aan drie belangrijke onderwerpen die bijdragen aan een duurzame, slimme en toekomstbestendige omgeving:
1. decentraal energienetwerk,
2. mobiliteitshubs en
3. laadoplossingen.
Dit is een initiatief van KCB, de gemeente Culemborg en DOE Rivierenland.
Bedrijven bouwen samen aan een duurzame toekomst in Rivierenland
NOG VOOR DE WEBBOUWER
Op de landingspagina zijn de knoppen het belangrijkst.
En de oproep om mee te doen om jezelf en het hele bedrijventerrein te helpen ontwikkelen
KNOP: Vul hier de enquete in. Dit is de link:
KNOP: Laat me bellen om een afspraak te maken met iemand die kan helpen de enquete in te vullen
KNOP: Stuur iemand langs die mij kan adviseren in de stap die ik zelf kan nemen
KNOP: Ik wil energiemonitoring. Laat mij bellen.
En hier moeten ze dus gegevens kunnen achterlaten.
In de header een filmpje met de KCB-man die vertelt hoe belangrijk het is om mee te doen. DIt filmpje is er nog niet, maar die komt wel.
Slimmer met energie
Het elektriciteitsnet is overbelast. Dit komt omdat de vraag naar stroom groter wordt én omdat er steeds vaker méér energie wordt opgewekt da nodig is. Dit zorgt voor grote uitdagingen:
- Krijg ik als bedrijf wel een (zwaardere) energieaansluiting?
- Hoe voorkom ik stroomuitval of boetes van Liander?
- Kan ik zelf opgewekte stroom wel terugleveren? En loont dat nog?
- Wat gaat energie mij straks kosten?
Er zijn verschillende oplossingen om deze uitdagingen aan te pakken.
Ontwikkelen decentraal energienetwerk
Met grootverbruikers[1], die vaak al te maken hebben met netcongestie, werken we aan de volgende stap, een decentraal energienetwerk. Met een decentraal energienetwerk kan je contractcapaciteit delen en onderling stroom ‘achter de meter’ uitwisselen. Door capaciteit te delen ontstaat ruimte voor nieuwe en zwaardere aansluitingen, bijvoorbeeld ook voor de nieuwbouw op het stationskwartier.
Daarnaast zorgt een decentraal energienetwerk voor lagere energiekosten, meer betrouwbaarheid van energie, en meer onafhankelijkheid.
Denk aan gezamenlijk investeren in :
- Slimme technologieën voor energiemanagement
- Gedeelde batterijen
- Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen
- Zonnepanelen
Begin 2024 is er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, fase 1 van dit project, in opdracht van KCB. Daaruit blijkt dat een decentraal energienetwerk mogelijk en haalbaar is voor bedrijventerrein Pavijen.
In deze tweede fase gaan we een slag dieper en rekenen we door hoe dat energienetwerk er uit komt te zien, welke investeringen daarmee gemoeid zijn en wat de opbrengsten zijn. Dit zodat we een goed onderbouwde aanbesteding kunnen doen om met elkaar een decentraal energienetwerk te kunnen realiseren.
Meteen energie besparen en je contractcapaciteit beter benutten
Ook voor jouw bedrijf kan dit interessant zijn. Zo kunnen we je meteen op weg helpen met grip op je energieverbruik met energiemonitoring, energiebesparende maatregelen of het oplossen en voorkomen van capaciteitsproblemen met je elektrische aansluiting.
Verder helpt dit project met structurele oplossingen voor elektrische mobiliteit, op je eigen terrein of collectief.
Energie delen in een energiegemeenschap
In een energiegemeenschap kan je samen met burgers, bedrijven of organisaties duurzame energie produceren, delen en beheren. Je kan onderling afspraken maken over tarieven voor energie. Dat zorgt voor lagere energiekosten en stabielere tarieven. Door gebruik te maken van duurzame energie van andere leden van de energiegemeenschap ben je niet meer afhankelijk van grote internationale energiemaatschappijen. Dit wordt in dit project ook verder uitgewerkt.
[1] Meer dan 3X80 ampère
Parkeren en opladen op Pavijen
De parkeersituatie in Pavijen wordt steeds complexer. Door de ontwikkeling van het Stationskwartier, met parkeergarages en betaald parkeren, bestaat het risico dat bewoners en bezoekers uitwijken naar gratis parkeerplaatsen bij bedrijven. Daarnaast zorgt een tekort aan parkeerplaatsen voor belemmeringen bij uitbreidingsplannen van bedrijven, omdat ze niet aan parkeereisen kunnen voldoen.
Daarnaast[RF1] vraagt de transitie naar elektrische mobiliteit om uitgebreide laadinfrastructuur. Tegelijkertijd zorgt de netcongestie voor uitdagingen bij de aanleg van nieuwe laadvoorzieningen en woningen.
In dit project krijgen we vanuit de provincie Gelderland hulp om vanuit de NAL (Nationale Agenda Laadinfrastructuur.nl) met de toekomstige oplaadbehoefte op Pavijen. Hierbij wordt gekeken naar gewenste parkeermogelijkheden en hoe voertuigen snel en gemakkelijk opgeladen kunnen worden. Er wordt onderzocht hoe laadpleinen kunnen worden gekoppeld aan energiemobiliteitshubs, met lokale opwek en opslag van energie, of aan het decentrale energienetwerk. Dit biedt ondernemers niet alleen de mogelijkheid om duurzaam te laden, maar ook om een actieve rol te spelen in het energienetwerk. De benodigde informatie nemen we mee in de enquête. Daarnaast wordt een werkgroep opgericht waarin ondernemers actief meedenken over maatregelen om ongewenst parkeergedrag tegen te gaan.
[RF1]2e keer kort op elkaar "Daarnaast"
DOE-mee en meld je aan!
Eén ding is duidelijk: Pavijen is gebaat is bij zoveel mogelijk deelnemers aan dit project. Zo werk je mee aan de toekomstbestendigheid van Pavijen, en je eigen bedrijf.
Om het tot een succes te maken, hebben we jouw input nodig.
Als je je aanmeldt, nemen we contact met je op, en ontvang je:
- Een uitnodiging voor één van de inloopbijeenkomsten: We kunnen ons voorstellen dat er vragen over en ideeën zijn. Daarom nodigen we je van harte uit voor de inloopbijeenkomst voor al je vragen.
- Uitnodiging om een enquête in te vullen: Vertel ons wat jouw energiebehoeftes en uitdagingen zijn. Ook parkeren en laadoplossingen worden meegenomen.
- Informatie over direct energie besparen met energiemonitoring, wat we in dit project kunnen aanbieden van €0 tot €5 per maand. Als je inzicht hebt in je eigen energieverbruik ontdek je direct waar jij nog energie kunt besparen. Bovendien kunnen we samen onderzoeken of een decentraal energienetwerk voor jouw bedrijf voordelig is.
- Een
Over DOE Rivierenland
Samen werken aan toekomstbestendige energieoplossingen voor jouw bedrijf
Energie is niet meer vanzelfsprekend. Steeds meer ondernemers zoeken naar manieren om energiekosten te verlagen, zekerheid te krijgen over hun energievoorziening en duurzamer te ondernemen. Maar waar begin je? Welke oplossingen passen bij jouw bedrijf? En wat levert het op?
Daar helpen we je bij. DOE Rivierenland is een onafhankelijk samenwerkingsverband van VNO-NCW Midden, Provincie Gelderland en Regio Rivierenland en beschikt over de kennis en expertise om ondernemers te ondersteunen bij hun energievraagstukken.
Wat kan DOE voor jouw bedrijf betekenen?
✔ Ondersteuning bij het verduurzamen van je bedrijfspand
✔ Oplossingen vinden voor knelpunten in het energienet
✔ Advies over het opwekken en slim gebruiken van energie
✔ Hulp bij andere energie-uitdagingen die voor jouw bedrijf spelen
DOE is ook de uitvoerende partij van het project Pavijen Slimmer met Energie, waarin ondernemers samenwerken aan een stabiel en betaalbaar energiesysteem.
Heb je vragen of ideeën? Neem contact op met Gerhard Lenselink via info@doe-rivierenland.nl of bel 0345 20 30 20.