Menu Sluiten

DOE Energieteam van en voor ondernemers

Energie is niet meer iets vanzelfsprekends. Veel ondernemers zijn hier al mee bezig. Maar welke stappen zet je, wie kunnen je helpen en wat kost dat en wat levert het je op? Duurzaam Ondernemers Energieteam (DOE) helpt je hierbij. Het energieteam van en voor ondernemers.

Nieuwe slimme en schone technologieën, striktere wet- en regelgeving, netcongestie, de druk van opdrachtgevers, klanten én medewerkers, verduurzamen is niet meer vrijblijvend. Hoe je het aanpakt hangt nauw samen met de aard van je bedrijfsactiviteiten, de marktpositie, de staat van het pand en de technische en wettelijke mogelijkheden.

Alexander van Setten, projectleider bij DOE schetst de waarde van gerichte ondersteuning. “De permanente beschikbaarheid van goedkope energie was vanzelfsprekend. Je draait de lichtknop om of de schakelaar van je apparaat of machine en er is energie. Inmiddels ondervinden bedrijven dat energie niet altijd (voldoende) beschikbaar is wanneer ze die nodig hebben. Gingen we medio Twintigste Eeuw van kolen naar gas, nu zitten we volop in de overgang naar bronnen als zon, wind en water. Dit is een veel complexere omslag, waar veel ondernemers hulp bij kunnen gebruiken. En die hulp regelt DOE op initiatief van ondernemersvereniging VNO-NCW Midden, Provincie Gelderland, de acht gemeentes van regio Rivierenland en S-TEC, het Smart Technology Experience Center in Tiel.” 

Duurzaam Ondernemers Energieteam (DOE)

DOE is een centraal aanspreekpunt voor alle vragen over de energietransitie. Uitvalsbasis is S-TEC. Net zoals het energieloket burgers helpt met verduurzaming van hun huis, helpt DOE ondernemers. Zij bieden hulp bij het vinden van de juiste partner voor het verduurzamen van je bedrijfspand of het beheersbaar houden van je energiekosten. DOE is een netwerk van partners; ondernemers met kennis van zaken op het gebied van duurzaamheid, zoals energieadviseurs en installatiebedrijven in de regio.

Wat doet DOE?

Hoe ziet die advisering en ondersteuning uit? Van Setten: “We helpen het praktisch en behapbaar te maken. Met niet alleen voorlichting en advies, maar ook helpen kiezen en realiseren. De partners van DOE denken met de ondernemer mee en wijzen de weg naar subsidiemogelijkheden, wet- en regelgeving en delen graag hun kennis.”

DOE richt zijn aandacht op het MKB. Van Setten: “Insteek is; hoe neem je als ondernemer de regie over het energiegebruik in je bedrijf? Dat begint met een analyse van je energiegebruik en een goed doordacht energieplan voor de korte en lange termijn. De kleine en middelgrote ondernemingen hebben minder financiële armslag en missen soms kennis over verduurzaming. Die groep verdient hulp bij het zetten van concrete duurzame stappen. Grote MKB-bedrijven hebben vaker de mensen, kennis en de middelen in huis of huren deze expertise in. Ook voor hen vinden wij de juiste specialisten.”

Integraal is het nieuwe normaal

“Ondernemers zien steeds meer dat duurzaamheid een normaal en integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering en van ondernemerschap is” aldus Van Setten. “Het helpt om in je markt onderscheidend te blijven, om klanten en medewerkers te vinden en te binden. Je verdienmodel gezond te houden. Bedrijven die vooroplopen, zien en voelen de voordelen, ook op hun energierekening”.

Van Setten benadrukt dat de advisering en ondersteuning door DOE en partners niet betekent dat ze op de stoel van de ondernemer gaan zitten. “De ondernemer is en blijft zelf verantwoordelijk voor beslissingen. Wij verbinden en versterken de lokaal en regionaal aanwezige expertise.”

Van elkaar leren

DOE brengt contacten tot stand tussen de partners, de praktische uitvoerders en bedrijven die hulp nodig hebben. “DOE is van en voor bedrijven. We pakken ook signalen op van de bedrijven, zodat we deze informatie weer kunnen delen. Inspirerende verhalen, maar ook waar bedrijven tegenaan lopen. Van begin tot uitvoering, om van elkaar te leren, om kwaliteit te verbeteren en om bedrijven te helpen hun doelen te bereiken.”

“Uiteraard zal niet alles van een leien dakje gaan. Het is stapsgewijs werken. Op deze manier versterken we de economische positie van onze regionale bedrijven. En bevorderen we de werkgelegenheid en het kennisniveau en de aantrekkingskracht van het (beroeps)onderwijs in de regio.”

Ook aan de slag?

Wil jij ook een energieplan? Neem contact op met DOE om een kennismakingsgesprek in te plannen met één van de adviseurs.

DOE Partner worden?

Ben jij een energie-expert? Kun jij ondernemers helpen bij hun energieplan? Kun jij werkzaamheden uitvoeren als installateur of aannemer? Heb jij de kennis en kunde en ben je ondernemer? We horen het graag. Neem contact op.

Over de initiatiefnemers

De provincie Gelderland en 8 regiogemeentes hoeven geen introductie. De Regio Rivierenland voert een aantal gemeentelijke taken voor de 8 deelgemeentes uit, waaronder de Regionale Energie Strategie (RES).

VNO-NCW Midden

VNO-NCW Midden zet zich in voor de regionale en lokale belangen van ondernemers en werkgevers. Zij bieden ondernemers bijeenkomsten, adviezen en tips over de aanpak van netcongestie en verduurzaming. Met de oprichting van DOE gaan we bedrijven helpen bij de energietransitie en toekomstbestendig maken van hun onderneming. Ze zijn inmiddels aan de slag met een decentraal netwerk (oplossing netcongestie) op bedrijventerreinen in Tiel en Culemborg. www.vno-ncwmidden.nl

S-TEC

S-TEC is een stichting waar onderwijs, bedrijfsleven en overheid samenwerken om de energietransitie te versnellen. S-TEC heeft een netwerk aan bedrijven en professionals voor het verduurzamen van huis of bedrijfspand. Je kunt er terecht voor informatie over kansrijke beroepen of het volgen van cursussen en opleidingen. Er is ook een showroom met duurzame bouw- en installatieproducten. S-TEC organiseert trainingen, vergaderingen en evenementen. www.stecrivierenland.nl

De provincie Gelderland en 8 regiogemeenten.

CONTACTGEGEVENS

Duurzaam Ondernemers Energieteam (DOE)
Locatie S-TEC, Teisterbantlaan 1a, 4001 TJ Tiel
Telefoon 0344 – 74 70 02
E-mail: alexander@stecrivierenland.nl